GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een teerachtige afzetting die zich hecht aan de binnenzijde van schoorstenen en is zeer ontvlambaar. Het is een beruchte veroorzaker van schoorsteenbranden. Daarom is het cruciaal om regelmatig uw schoorsteen te inspecteren op deze gevaarlijke afzetting.

Het volledig verwijderen van een opbouw van creosoot gaat verder dan enkel borstelen. Speciale technieken en tools zijn vereist om deze koppige teerafzettingen effectief en veilig aan te pakken.

Wanneer de rook uit uw schoorsteen niet langer helderwit is, kan dit duiden op de noodzaak van een schoonmaak. Experts in schoorsteenonderhoud kunnen vaststellen of er creosoot aanwezig is, vooral als er tijdens de schoonmaak stukjes creosoot losraken.

Heeft u te maken met creosoot? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798. Wij komen graag bij u thuis het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat wanneer hout onvolkomen verbrandt. Dit kan gebeuren door het gebruik van vochtig hout of houttypes die niet optimaal branden.

Het is van belang te realiseren dat creosoot zich sneller opbouwt wanneer de temperatuur van de uitlaatrook in de schoorsteen lager is dan 120 graden Celsius.

Ook kunnen lekken in het rookkanaal bijdragen. Deze lekken laten koude lucht binnen in de schoorsteen, waardoor de rookgassen sneller afkoelen. Dit bevordert de snelle accumulatie van creosoot op de schoorsteenwanden.

Zoekt u een schoorsteenveger om uw creosoot te verwijderen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798. Wij zijn de specialist op het gebied van het reinigen van schoorstenen.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het op peil houden van de temperatuur van rookgassen is essentieel om creosootophoping te minimaliseren. Dit kan bereikt worden door de beproefde Zwitserse stookmethode te gebruiken.

Daarnaast is het verstandig om bewust te stoken, door te kiezen voor kwalitatief en goed uitgedroogd hout, wat zorgt voor een optimale verbranding.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Voor optimale stookresultaten adviseren we hout met een vochtgehalte van minder dan 15% te stoken. Ideaal is hout dat al een tijd, zelfs weken, heeft kunnen drogen. Met de Zwitserse stookmethode bereikt u een efficiëntere verbranding.

Het is belangrijk het vuur levendig en heet te houden voor een volledige verbranding. Regelmatig hout toevoegen helpt de temperatuur van de uitlaatrook boven de 120 graden te houden. Een rookgasthermometer is handig om deze temperatuur strikt te monitoren en indien nodig te reguleren.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Bent u van plan om hout in uw open haard of kachel te branden? De keuze van de juiste houtsoort is cruciaal. Maar gezien de verscheidenheid aan houttypes, welke soort biedt dan de beste verbranding en de meeste warmte?

Eikenhout wordt door vele stookliefhebbers geprezen. Het is geliefd vanwege zijn langzame verbranding en superieure brandeigenschappen. Echter, het is van belang te weten dat eikenhout een lange droogtijd vereist, soms tot enkele jaren.

Het is essentieel dat het vochtgehalte lager is dan 15% voordat u begint te stoken. Niet voldoende gedroogd eiken kan resulteren in een langzame verbranding en knetterende geluiden, wat als storend kan worden ervaren.

Naaldhout is een uitstekende optie voor een snelle ontsteking en directe hitte. Dit zachtere hout brandt snel en straalt veel warmte uit, maar laat meer roet achter bij verbranding. Het is daarom raadzaam om na het ontsteken met naaldhout over te gaan op hardhout voor een stabiele verbranding.

Beukenhout is populair in Nederlandse huizen vanwege zijn gunstige eigenschappen: het droogt sneller dan andere hardhoutsoorten en brandt consistent. Het levert een heldere vlam die, naast het leveren van warmte, bijdraagt aan een knusse ambiance.

Voor degenen met speksteenkachels is elzenhout de ideale keuze. Het verbrandt vlot en warmt de speksteen van de kachel efficiënt op voor een evenredige warmteverdeling. De vlam heeft een aantrekkelijke, lichte kleur die veel mensen aanspreekt.

Berkenhout is een keuze die zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk is. Het uitgedroogde hout heeft een opvallende grijze tint, wat een elegante touch geeft aan elke open haard. Het brandt gestaag, biedt veel warmte en verbrandt netjes.

Hoewel er veel houtsoorten zijn die uitstekend zijn voor het stoken, zijn er enkele die minder geschikt zijn, vooral vanwege mogelijke problemen. Denk aan:

 • Spar
 • Den
 • Kastanje
 • Populier
 • Pallets

En alle soorten bewerkt hout, zoals die behandeld zijn met teer, verf, conserveermiddelen, multiplex en spaanplaat, omdat ze mogelijk schadelijke stoffen vrijgeven bij verbranding. Let hierop voor een veilige stookervaring.

Wilt u weer zorgeloos genieten van uw haard of kachel? Laat uw schoorsteen dan vegen. Neem direct contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Bodegraven? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Bodegraven.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Bodegraven.

Werkwijze Schoorsteenveger Bodegraven

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Bodegraven op 0172 203 798.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Bodegraven via 0172 203 798.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Bodegraven

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Bodegraven heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Bodegraven

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Bodegraven

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Bodegraven nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Bodegraven

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Bodegraven mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Bodegraven

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button